Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Hayvanları Ödünç Almak

Hayvan Ödünç Almak || Alışveriş Kitabı || Sünen-i Nesai || Hadis Kütüphanesi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 64- Hayvanları Ödünç Almak

4634- Ebu Rafi (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir kimseden ödünç bir genç deve almıştı. Adam devesini almaya geldiğinde Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir sahabesine:

(Git buna genç bir deve satın al ver) buyurdu. Gönderdiği kimse biraz sonra gelerek:

(Genç deve bulamadım ama ondan daha kıymetli yedi yaşına girmiş bir deve aldım) deyince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Onu ona ver, Müslüman’ın en hayırlısı borcunu en güzel şekilde ödeyendir) buyurdu. (Müslim, Müsakat: 22; Ebû Dâvûd, Büyü’: 11)

4635- Ebu Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir kimsenin Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den bir deve alacağı vardı gelip onu isteyince Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Onun devesini verin) buyurdu. Adamın devesi gibi bir deve bulamayıp daha iyi bir deve getirdiklerinde, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Onu verin) buyurdu. Adam:

(Bu benim devemden daha değerlidir) deyince Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (En hayırlınız borcunu en güzel şekilde ödeyenlerdir) buyurdu. (Müslim, Müsakat: 22; Ebû Dâvûd, Büyü’: 11)

4636- Muaviye b. Salih (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Said b. Hani’den işittim şöyle diyordu: Irbad b. Sariye’den işittim şöyle diyordu: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e ödünç olarak genç bir deve vermiştim gidip onu isteyince, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Evet sana daha kıymetli bir deve vereceğim) buyurdu ve bana iyi bir deve verdi. Yine bir seferinde bir bedevî gelip Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e verdiği ödünç devesini isteyince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Ona devesi gibi bir deve verin) buyurdu. O gün için devesinden daha kıymetli bir deve verdiler. Bedevi:

(Bu benim devemden daha kıymetlidir) deyince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Hayırlınız borcunu en iyi şekilde ödeyendir) buyurdu. (Müslim, Müsakat: 22; Ebû Dâvûd, Büyü’: 11)

٦٤ - باب اسْتِسْلاَفِ الْحَيَوَانِ وَاسْتِقْرَاضِهِ

٤٦٣٤ - أَخْبَرَنَا عَمْرُو بْنُ عَلِيٍّ، قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ، قَالَ حَدَّثَنَا مَالِكٌ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَسْلَمَ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ أَبِي رَافِعٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم اسْتَسْلَفَ مِنْ رَجُلٍ بَكْرًا فَأَتَاهُ يَتَقَاضَاهُ بَكْرَهُ فَقَالَ لِرَجُلٍ ‏(‏ انْطَلِقْ فَابْتَعْ لَهُ بَكْرًا ‏)‏ ‏.‏ فَأَتَاهُ فَقَالَ مَا أَصَبْتُ إِلاَّ بَكْرًا رَبَاعِيًّا خِيَارًا ‏.‏ فَقَالَ ‏(‏ أَعْطِهِ فَإِنَّ خَيْرَ الْمُسْلِمِينَ أَحْسَنُهُمْ قَضَاءً ‏)‏ ‏.‏

٤٦٣٥ - أَخْبَرَنَا عَمْرُو بْنُ مَنْصُورٍ، قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو نُعَيْمٍ، قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ سَلَمَةَ بْنِ كُهَيْلٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ كَانَ لِرَجُلٍ عَلَى النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم سِنٌّ مِنَ الإِبِلِ فَجَاءَ يَتَقَاضَاهُ فَقَالَ ‏(‏ أَعْطُوهُ ‏)‏ ‏.‏ فَلَمْ يَجِدُوا إِلاَّ سِنًّا فَوْقَ سِنِّهِ قَالَ ‏(‏ أَعْطُوهُ ‏)‏ ‏.‏ فَقَالَ أَوْفَيْتَنِي ‏.‏ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم ‏(‏ إِنَّ خِيَارَكُمْ أَحْسَنُكُمْ قَضَاءً ‏)‏ ‏.‏

٤٦٣٦ - أَخْبَرَنَا إِسْحَاقُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، قَالَ أَنْبَأَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مَهْدِيٍّ، قَالَ حَدَّثَنَا مُعَاوِيَةُ بْنُ صَالِحٍ، قَالَ سَمِعْتُ سَعِيدَ بْنَ هَانِئٍ، يَقُولُ سَمِعْتُ عِرْبَاضَ بْنَ سَارِيَةَ، يَقُولُ بِعْتُ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم بَكْرًا فَأَتَيْتُهُ أَتَقَاضَاهُ فَقَالَ ‏(‏ أَجَلْ لاَ أَقْضِيكَهَا إِلاَّ نَجِيبَةً ‏)‏ ‏.‏ فَقَضَانِي فَأَحْسَنَ قَضَائِي وَجَاءَهُ أَعْرَابِيٌّ يَتَقَاضَاهُ سِنَّهُ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم ‏(‏ أَعْطُوهُ سِنًّا ‏)‏ ‏.‏ فَأَعْطَوْهُ يَوْمَئِذٍ جَمَلاً فَقَالَ هَذَا خَيْرٌ مِنْ سِنِّي ‏.‏ فَقَالَ ‏(‏ خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ قَضَاءً ‏)‏ ‏.‏


Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget