Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Eve Girerken Okunacak Duâlar

Eve Girerken Okunacak Duâlar || GECE VE GÜNDÜZ OKUNACAK DUÂLAR || el-EZKÂR DUALAR VE ZİKİRLER || HADİS KÜTÜPHANESİ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 10. Eve Girerken Okunacak Duâlar

Evde insan bulunsun veya bulunmasın, içeri girildiği zaman BÎSMİLLÂH demek ve Allah Tealâ'yı çok zikretmek ve selâm vermek müstehabdır; çünkü Allahü teâlâ şöyle buyurmuştur):

"Evlere girdiğiniz zaman, Allah katından tespit edilmiş bereketli ve çok hoş sağlık dileyişi ile kendinizden olanlara selâm verin (evdeki Mü’minlere yahut evde kimse yoksa: Esselâmu Aleyna, diyerek kendinize selâm verin)."[22]

56Enes'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre, Enes (radıyallahü anh) demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem bana şöyle dedi:

"Yavrum! Ailenin yanına girince selâm ver; çünkü bu, hem sana, hem de ev halkına bereket olur."[23]

57- Ebû Mâlik el-Eş'arî'den (radıyallahü anh) rivâyet edilmiştir. (Ebû Mâlik'in adı el-Haris'dir. Ubeyde, Kâ'b, Amr olduğu da söylenmiştir.) Ebû Mâlik demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"İnsan evine girdiği zaman şöyle söylesin:

(Allah'ım! Ben, girilen yerin hayırlısını ve çıkılan yerin de hayırlısını Senden isterim. Allah'ın ismiyle girdik ve Allah'ın ismiyle çıktık, Rabbimiz olan Allah'a tevekkül ettik. Sonra ailesine selâm versin. "Esselâmu aleyküm”desin)[24]

58- Ebû Ümame el-Bâhilîden rivâyet edilmiştir. (Bunun adı, Sudeyy b. Aclân'dır.) Demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur.

"Üç kimse vardır ki, bunların hepsi Azız ve Yüce olan Allah'ın teminatı altındadır:

a) Azîz ve Yüce olan Allah yolunda savaş için çıkan bir adam: bu kimse Azîz ve yüce Allah'ın teminatı altındadır, tâ onu öldürüp de cennete koyuncaya yahut da kazandığı sevab ve ganimetle (evine) onu döndürünceye kadar..

b) (Namaz kılmak için) mescide giden bir adam; bu kimse, Allah Tealâ'nın teminatı altındadır, tâ onu öldürüp cennete koyuncaya yahut elde ettiği sevab ve mükâfatla onu eve döndürünceye kadar..

c) Evine" selâm vererek giren bir adam, bu da, noksanlıklardan münezzeh olan Allahü teâlâ'nın himaye ve teminatı altındadır. "[25] Geniş manası ile bu üç kimse, Allah'ın gözetim ve muhafazası altında bulunurlar. Bu ne büyük bir ihsandır!.. Allah'ım, bize bu rızkı ver.

59- Cabir b.Abdullah'dan (radıyallahü anhüma) rivâyet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işittim:

"İnsan evine girerken ve yemek yerken Allahü teâlâ'yı anarsa, şeytan (arkadaşlarına) şöyle der:

(Burada) size gecelemek yok, aş yok... Fakat adam evine girerken Allahü teâlâ'yı anmazsa, Şeytan şöyle der:

(Arkadaşlar), gecelemek imkânına kavuştunuz. Yemeği zamanında Allahü teâlâ'yı anmazsa, Şeytan şöyle der:

Geceleme yerine ve aşa kavuştunuz. "[26]

60- Abdullah b. Amr b. el-As (radıyallahü anhüma) rivâyetinde demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem gündüz evine döndüğü zaman şöyle derdi:

(Beni barındıran ve himaye eden Allah'a hamd olsun. Beni yediren ve içiren Allah'a hamd olsun, bana ihsan eden Allah'a hamd olsun. Ateşten beni korumanı Senden istiyorum)."[27]

61Mâlik'in Muvatta'ından rivâyet edildiğine göre, içinde insan bulunmayan bir eve girildiği zaman şöyle demek müstehabdır:

(Selâm bize ve Allah'ın sâlih kullan üzerine olsun).

١٠- باب ما يقولُ إذا دخلَ بيتَه

يستحبّ أن يقول‏: باسم اللّه، وأن يكثر من ذكر اللّه تعالى، وأن يسلّمَ سواء كان في البيت آدميّ أم لا، لقول اللّه تعالى‏:

{‏فإذَا دَخَلْتُمْ بُيُوتاً فَسَلِّمُوا على أنْفُسِكُمُ تَحِيَّةً مِنْ عِنْدِ اللّه مُبَارَكَةً طَيِّبَةً‏} ‏النور‏: ‏٦١‏.‏

٥٦- وروينا في كتاب الترمذي عن أنس رضي اللّه عنه قال‏: قال لي رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم‏:

‏"‏يا بُنَيَّ إذَا دَخَلْتَ على أهْلِكَ فَسَلِّمْ تَكُنْ بَرَكَةً عَلَيْكَ وعلى أهْلِ بَيْتِكَ‏"‏

قال الترمذي‏: حديث حسن صحيح‏.‏ (٧١)

٥٧- وروينا في سنن أبي داود عن أبي مالك الأشعري رضي اللّه عنه، واسمه الحارث،

وقيل‏: عبيد،

وقيل‏: كعب،

وقيل‏: عمرو، قال‏: قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم‏:

‏"‏إذا وَلَجَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَلْيَقُلِ‏:

اللّهمَّ إِنِّي أسألُكَ خَيْرَ المَوْلِجِ وَخَيْرَ المَخْرَجِ، باسْمِ اللّه وَلجْنا، وباسْمِ اللّه خَرَجْنا، وَعَلى اللّه رَبِّنا تَوَكَّلْنا، ثُمَّ ليُسَلِّمْ على أهْلِهِ‏"‏ (٧٢)

٥٨- وروينا عن أبي أمامة الباهلي، واسمه صدَيُّ بن عَجْلان، عن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قال‏:

"‏ثَلاَثَةٌ كُلُّهُمْ ضَامِنٌ على اللّه عَزَّ وَجَلَّ‏: رَجُلٌ خَرَجَ غَازِيَاً في سَبِيلِ اللّه عَزَّ وَجَلَّ فَهُوَ ضَامِنٌ على اللّه عَزَّ وجَلَّ حَتَّى يَتَوفَّاهُ فَيُدْخِلَهُ الجَنَّةَ أوْ يَرُدَّهُ بِما نال مِنْ أجْرٍ وَغَنِيمَةٍ، وَرَجُلٌ رَاحَ إلى المَسْجِد فَهُو ضَامِنٌ على اللّه تعالى حتَّى يَتَوَفَّاهُ فَيُدْخلَهُ الجَنَّةَ أَوْ يَرُدَّهُ بما نال من أجْرٍ وَغَنِيمَةٍ، وَرَجُلٌ دَخَلَ بَيْتَهُ بِسلامٍ فَهُوَ ضَامنٌ على اللّه سُبْحانَهُ وتَعَالى‏"‏ حديث حسن رواه أبو داود بإسناد حسن،

ورواه آخرون‏.‏

ومعنى ضامن على اللّه تعالى‏: أي صاحب ضمان، والضمان‏: الرعاية للشيء، كما يقال‏: تَامِرٌ ولاَبنٌ‏: أي صاحب تمر ولبن‏.‏ فمعناه أنه في رعاية اللّه تعالى، وما أجزل هذه العطية‏!‏

اللّهمَّ ارزقناها (٧٣)

٥٩- وروينا عن جابر بن عبد اللّه رضي اللّه عنهما، قال‏: سمعت النبيّ صلى اللّه عليه وسلم يقول‏:

‏"‏إذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَذَكَرَ اللّه تَعالى عِنْدَ دُخُولِهِ وَعِنْدَ طَعامِهِ قالَ الشِّيْطانُ‏: لا مَبِيتَ لَكُمْ وَلا عَشاءَ؛ وَإذا دَخَلَ فَلَمْ يَذْكُرِ اللّه تَعالى عنْدَ دُخُولِه، قالَ الشَّيْطانُ‏: أدْرَكْتُمُ المَبِيتَ؛ وَإذا لَمْ يَذْكُرِ اللّه تَعالى عِنْدَ طَعامِهِ قالَ‏: أدْرَكْتُمُ المَبِيتَ والعَشَاء‏"‏ رواه مسلم في صحيحه‏.‏ (٧٤)

٦٠- وروينا في كتاب ابن السني عن عبد اللّه بن عمرو بن العاص رضي اللّه عنهما، قال‏: كأن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم إذا رجع من النهار إلى بيته يقول‏:

‏‏"‏الحَمْدُ للّه الَّذي كَفانِي وآوَانِي، والحَمْدُ للّه الَّذي أطْعَمَنِي وَسَقاني، وَالحَمْدُ للّه الَّذي مَنَّ عَليَّ، أسألُكَ أن تُجِيرَني مِنَ النَّار‏"‏ إسناده ضعيف‏.‏

٦١- وروينا في موطأ مالك أنه بلغه أنه يستحبّ إذا دخل بيتاً غير مسكون أن يقول ‏قال‏:‏

‏”‏‏السَّلامُ عَلَيْنا وعلى عِباد اللّه الصَّالِحِين‏"‏ (٧٥)


Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget