Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Uykudan Uyanınca Okunacak Duâlar

Uykudan Uyanınca Okunacak Duâlar || GECE VE GÜNDÜZ OKUNACAK DUÂLAR || el-EZKÂR DUALAR VE ZİKİRLER || HADİS KÜTÜPHANESİ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 3. Uykudan Uyanınca Okunacak Duâlar

35- Muhaddis iki İmâm Buhârî ve Müslim'in Sahîh'lerinde, (Allah kendilerinden razı olsun) bize rivâyet edildiğine göre Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Sizden biriniz uyuduğu zaman, Şeytan onun ensesinde üç düğüm bağlar, her düpümü yerinde sağlamlaştırarak der ki, gecen uzun olsun, uyu... Eğer insan uyanır da (Hangi zikirle olursa olsun) Allah'ı zikrederse bir düğüm çözülür. Eğer abdest alırsa, bir düğüm daha çözülür. Eğer namaz kılarsa, bütün düğümleri çözülür ve gönlü hoş neş'eli olarak sabahlar. Böyle (uyanınca zikir, abdest, namaz) yapmazsa, gönlü berbat, sıkıntılı ve tenbel olarak sabahlar."[1]

36- Huzeyfe b. Yeman'dan (radıyallahü anh) ve Ebû Zerr'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine şöyle demişlerdir:

"Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem, yatağına girdiği zaman:

(Allah'ımı Senin adınla dirilirim ve ölürüm) derdi. Uyandığı zaman da:

(Bizi öldürdükten sonra) bizi dirilten Allah'a hamd olsun; (Kıyâmette) dirildikten sonra varış O'nadır) derdi,,[2]

37Ebû Hüreyre'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Sizden biriniz uykudan uyanınca şöyle desin:

(Hamd, O Allah'a olsun ki, ruhumu bana iade etti, bedenimde bana afiyet verdi ve kendisini zikretmek için bana izin verdi)"[3]

38Hazret-i Âişe'den (radıyallahü anha) Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir:

"(Allah (celle celalühü), Hangi kulun ruhunu geri verir (onu sâlimen uykudan uyandırır) de, o vakit (kul) şunları söylerse, günahları deniz köpüğü kadar olsa bile Allahü teâlâ onun günahlarını bağışlar:

Allah'dan başka İlâh yoktur, yalnız O vardır. O'nun ortağı yoktur. O'nundur mülk ve O'nundur hamd, O her şeye kadîrdir."[4]

39Ebû Hüreyre'den (radıyallahü anh) bize rivâyet edildiğine göre Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Hangi bir adam uykusundan uyanır da:

(Uyku ve uyanıklığı yaratan Allah'a hamd olsun. Beni selâmet içinde ve dimdik uyandıran Allah'a hamd olsun. Allah'ın ölüleri dirilteceğine ve her şeye muktedir olduğuna şahitlik ederim.) derse; Allahü teâlâ: Kulum doğru söyledi, der."[5]

40Hazret-i Âişe'den (radıyallahü anha) rivâyet edildiğine göre, o şöyle demiştir:

"Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem gece uykudan uyanınca on defa tekbir getirirdi (Allâhü Ekber - Allah en büyüktür, derdi, on defa hamd ederdi (Elhamdü liliâh - Hamd Allah'a mahsustur, derdi), on defa (Sübhânellahi ve bihamdihî- Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim), on defa (Sübhânelkuddûsi - Yüce Allah noksanlıklardan münezzehtir), derdi. On defa istiğfar ederdi (Estağfirullâh - Allahdan mağfiret dilerim, derdi). On defa Tehlîl getirirdi (Lâ ilâhe illallah - Allah'dan başka İlâh yoktur, derdi). Sonra on defa şöyle buyururdu: Allahümme innî eûzü bike min dîkı 'd-dünyâ ve dîkı yevmi’l-kıyâmeti - Allah'ım! Dünyanın darlığından ve Kıyâmet gününün darlığından sana sığınının), derdi. Sonra namaza başlardı."[6]

41- Yine Hazret-i Âişe'den (radıyallahü anha) rivâyet edildiğine göre, o şöyle demişti:

"Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem, geceden uyandığı zaman şöyle derdi:

(Senden başka İlâh yoktur, Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Allah'ım, Günahım için senden mağfiret dilerim ve Senden rahmetini isterim. Allah'ım bana ilim ziyâde et ve bana hidâyet verdikten sonra kalbimi kaydırma. Yüce katından bana rahmet ihsan et. Muhakkak ki sen, çok bağış yapansın)"[7]

٣- باب ما يقولُ إذا استيقظَ مِن مَنامه

٣٥- وروينا في صحيحي إمَامَي المحدِّثين أبي عبد اللّه محمد بن إسماعيل بن إبراهيم بن المغيرة البخاري، وأبي الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القُشيري رضي اللّه عنهما، عن أبي هريرة رضي اللّه عنه، أن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قال‏:

‏"‏يَعْقِدُ الشَّيْطانُ على قافِيةِ رأسِ أحَدِكُم إذا هُوَ نَامَ ثَلاثَ عُقَدٍ، يَضْرِبُ على كُلّ عُقْدَةٍ مَكانَها‏: عَلَيْكَ لَيْلٌ طَويلٌ فارْقُدْ، فإنِ اسْتَيْقَظَ وَذَكَرَ اللّه تعالى انْحَلَّت عُقْدَةٌ، فإن تَوْضأ انْحَلَّتْ عُقْدَةٌ، فإنْ صَلَّى انْحَلَّتْ عُقَدُهُ كُلُّها فأصْبَحَ نَشِيطاً طيب النَّفْسِ، وإلاَّ أَصْبحَ خَبِيثَ النَّفْسِ كَسْلانَ‏"‏

هذا لفظ رواية البخاري، ورواية مسلم بمعناه، وقافية الرأس‏: آخره‏.‏ (٤٨)

٣٦- وروينا في صحيح البخاري، عن حذيفةَ بن اليمان رضي اللّه عنهما، وعن أبي ذر رضي اللّه عنه قالا‏: كأن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم إذا أوى إلى فراشه قال‏:

"‏باسْمِكَ اللّهمَ أَحْيا وأمُوتُ؛ وإذَا اسْتَيْقَظَ قالَ‏: الحَمْدُ للّه الَّذي أحْيانا بَعْدَما أماتَنا وإلَيْهِ النشُورُ‏"‏‏.‏‏ (٤٩)

٣٧- وروينا في كتاب ابن السنني بإسناد صحيح عن أبي هريرة رضي اللّه عنه عن النبيّ صلى اللّه عليه وسلم قال‏:

‏‏"‏إذَا اسْتَيْقَظَ أَحَدُكُمْ فَلْيَقُلْ‏: الحَمْدُ للّه الَّذي رَدَّ عَلَيّ رُوحِي، وَعافانِي في جَسَدِي، وأذِن لي بذِكْرِهِ‏"‏‏.‏‏ (٥٠)

٣٨- وروينا فيه عن عائشة رضي اللّه عنها عن النبيّ صلى اللّه عليه وسلم قال‏:

‏"‏ما منْ عَبْدٍ يَقُولُ عِنْدَ رَدّ اللّه تَعالى رُوحَهُ‏: لا إلهَ إلاَّ اللّه وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ المُلْكُ وَلَهُ الحَمْدُ وَهُوَ على كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ، إلاَّ غَفَرَ اللّه تَعالى لَهُ ذُنُوبَهُ وَلَوْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ البَحْرِ‏"‏‏.‏ (٥١)

٣٩- وروينا فيه عن أبي هريرة رضي اللّه عنه قال‏: قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم‏:

‏"‏ما من رَجُلٍ يَنْتَبِهُ منْ نَوْمِهِ فَيَقُولُ‏: الحَمْدُ للّه الَّذي خَلَقَ النَّوْمَ واليَقَظَةَ، الحَمْدُ للّه الَّذي بَعَثَنِي سالِماً سَوِيّاً، أشْهَدُ أَنَّ اللّه يُحْيِي المَوْتى وَهُوَ على كُلّ شَيْءٍ قَدِير‏.‏ إلاَّ قال اللّه تعالى‏: صَدَقَ عَبْدِي‏"‏‏.‏ (٥٢)

٤٠- وروينا في سنن أبي داود عن عائشة رضي اللّه عنها قالت‏:

كأن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم إذا هَبَّ منَ اللَّيْلِ كَبَّرَ عَشْراً، وحَمِدَ عَشْراً، وقَالَ سُبْحان اللّه وبِحَمْدِهِ عَشْراً، وقَالَ سُبْحانَ المَلِكِ القُدُوس عَشْراً، وَاسْتَغْفَرَ عَشْراً، وَهَلَّل عَشْراً، ثُمَّ قالَ‏:

اللّهمَّ إِني أعُوذُ بِكَ مِنْ ضِيقِ الدُّنيا وضِيقِ يَوْمِ القِيامَة عَشْراً ثُمَّ يَفْتَتِحُ الصَّلاة‏.‏ وقولها هبَّ‏: أي استيقظ‏.‏‏ (٥٣)

٤١- وروينا في سنن أبي داود أيضاً عن عائشة أيضاً‏: أن رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم كان إذا استيقظ من الليل قال‏:

‏"‏لا إِلهَ إلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ

اللّهمَّ وبحمدِكَ، أسْتَغْفِرُكَ لِذَنْبيِ، وأسألُكَ رَحْمَتَكَ،

اللّهمَّ زِدْنِي عِلْماً، وَلا تُزِغْ قَلْبِي بَعْدَ إذْ هَدَيْتني، وَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً، إنَّكَ أَنْتَ الوَهَّابُ‏"‏‏.‏ (٥٤)


Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget