Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Mesh Süresi

Mesh Süresi || Temizlik Bölümü || Sünen-i Ebu Davud || Hadis Kütüphanesi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 60. Mesh Süresi

157....Huzeyme b. Sâbit'in Resûlüllah'den (sallallahü aleyhi ve sellem) rivâyet ettiğine göre (Efendimiz şöyle) buyurmuştur:

" Mest üzerine mesh (in müddeti) yolcu için üç gün, yolcu olmayan (mukîm) için bir gün bir gecedir."

Tirmizî, tahâre 71; İbn Mâce, tahâre 86.

Ebû Dâvûd buyurdu: Bu hadîsi Ebû Mansur b. el-Mu'temir İbrahim et-Teymi’den aynı senetle rivâyet etmiştir, ibrahim bu rivâyetinde, öncekine ilâve olarak, şunları söylemiştir:

" Eğer biz Resûlüllah’dan (süreyi) artırmasını isteseydik artıracaktı."

158....Übeyy b. İmâre'nin (kendi) ifadesine göre - (ki Ubeyy hakkında) Yahya b. Eyyûb, " O hem Beyti'l-Makdis'e hem de Kâbe-i Muazzama'ya karşı Rasûlü Ekrem'le birlikte namaz kılmıştır." diyor.- şöyle demiştir. "Yâ Resûlüllah mestler üzerine meshedeyim mi?" Resûlüllah'da (sallallahü aleyhi ve sellem) " evet" buyurdu. (Übey, Ya Resûlallah) bir gün, iki gün, üç gün (müddetince) meshedebilir miyim? diye (soru sormaya devam etmiş)Resûlüllah'da, " Evet istediğin kadar" buyurdu.

İbn Mâce, tahâre 87.

Ebû Dâvûd buyurdu ki: İbn Ebi Meryem el-Mısri, Yahya b. Eyyûb'den O da Abdurrahman b. Rezîn'den O da Muhammed b. Yezid b. Ebi Ziyâd'dan O da Übâde b. Nesiy'den O da Übeyy b. İmâre'den rivâyet ettiğine göre, İbn Ebi Meryem bu rivâyetinde şöyle demiştir:

" Übey (üç gün meshedebilir miyim, dedikten sonra sorusuna) yediye kadar devam etti. Resûlüllah da (sallallahü aleyhi ve sellem) evet, yedi gün müddetince meshe devam edebilirsin ve uygun gördüğün kadar (meste devam edebilirsin)" buyurdu.

Ebû Dâvûd buyurdu ki: Yahya b. Eyyûb'un bu senedinde ihtilâf vardır. Çünkü, Yahya güvenilir bir kimse değildir. Yine bu hadîsi İbn Ebi Meryem ve Yahya b. İshâk es-Süleyhi Yahya b. Eyyûb'dan rivâyet etmişlerdir. (Ancak Süleyhi’nin) senedinde ihtilâf edilmiştir.

٦٠ - باب التَّوْقِيتِ فِي الْمَسْحِ

١٥٧ - حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ، حَدَّثَنَا شُعْبَةُ، عَنِ الْحَكَمِ، وَحَمَّادٍ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ الْجَدَلِيِّ، عَنْ خُزَيْمَةَ بْنِ ثَابِتٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم قَالَ ‏(‏ الْمَسْحُ عَلَى الْخُفَّيْنِ لِلْمُسَافِرِ ثَلاَثَةُ أَيَّامٍ وَلِلْمُقِيمِ يَوْمٌ وَلَيْلَةٌ ‏) . قَالَ أَبُو دَاوُدَ رَوَاهُ مَنْصُورُ بْنُ الْمُعْتَمِرِ عَنْ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيِّ بِإِسْنَادِهِ قَالَ فِيهِ وَلَوِ اسْتَزَدْنَاهُ لَزَادَنَا .

١٥٨ - حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ مَعِينٍ، حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ الرَّبِيعِ بْنِ طَارِقٍ، أَخْبَرَنَا يَحْيَى بْنُ أَيُّوبَ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ رَزِينٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَزِيدَ، عَنْ أَيُّوبَ بْنِ قَطَنٍ، عَنْ أُبَىِّ بْنِ عِمَارَةَ، - قَالَ يَحْيَى بْنُ أَيُّوبَ وَكَانَ قَدْ صَلَّى مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم لِلْقِبْلَتَيْنِ - أَنَّهُ قَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَمْسَحُ عَلَى الْخُفَّيْنِ قَالَ ‏(‏ نَعَمْ ‏) . قَالَ يَوْمًا قَالَ ‏(‏ يَوْمًا ‏) . قَالَ وَيَوْمَيْنِ قَالَ ‏(‏ وَيَوْمَيْنِ ‏) . قَالَ وَثَلاَثَةً قَالَ ‏(‏ نَعَمْ وَمَا شِئْتَ ‏) . قَالَ أَبُو دَاوُدَ رَوَاهُ ابْنُ أَبِي مَرْيَمَ الْمِصْرِيُّ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَيُّوبَ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ رَزِينٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ أَبِي زِيَادٍ عَنْ عُبَادَةَ بْنِ نُسَىٍّ عَنْ أُبَىِّ بْنِ عِمَارَةَ قَالَ فِيهِ حَتَّى بَلَغَ سَبْعًا . قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم ‏(‏ نَعَمْ وَمَا بَدَا لَكَ ‏)‏ قَالَ أَبُو دَاوُدَ وَقَدِ اخْتُلِفَ فِي إِسْنَادِهِ وَلَيْسَ هُوَ بِالْقَوِيِّ وَرَوَاهُ ابْنُ أَبِي مَرْيَمَ وَيَحْيَى بْنُ إِسْحَاقَ السِّيْلَحِينِيُّ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَيُّوبَ وَقَدِ اخْتُلِفَ فِي إِسْنَادِهِ .



H A D İ S
K Ü T Ü P / H A N E S İ

Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget