Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

(Müstehaza) Bîr Temizlikten Diğer Temizliğe Kadar Gusleder Diyenler(in Dayandığı Hadisler)

(Müstehaza) Bîr Temizlikten Diğer Temizliğe Kadar Gusleder Diyenler(in Dayandığı Hadisler) || Temizlik Bölümü || Sünen-i Ebu Davud || Hadis Kütüphanes

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 114. (Müstehaza) Bîr Temizlikten Diğer Temizliğe Kadar Gusleder Diyenler(in Dayandığı Hadisler)

297.- Adiy b. Sabit, babası tarikiyla dedesinden Nebî (sallallahü aleyhi ve sellem)’in müstehaza hakkında şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir:

(Müstehaza hastalanmadan evvelki) hayız günlerinde namazı terk eder, sonra (hayız günleri bitince) gusleder ve namazım kılar. Her namazda da abdest alması lâzımdır.

Tirmizi, tahâre 44; Dârimi, vudû' 46.

Ebû Dâvûd buyurdu ki:

(Râvi), Osman " Oruç tutar ve namaz kılar" , ibaresini ilâve etti.

298....Âişe (r. anha)’dan, şöyle demiştir:

Fatıma bint Ebî Hubeyş Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e geldi (Burada Urve) yukarıda geçen Fâtıma ile ilgili haberi nekletti. Resûlüllah:

" Sonra guslet ve her namaz (vakti) için abdest ahp namazını kıl" buyurdu.

Tirmizi, tahâre 93; İbn Mâce, tahâre 115; Ahmed b. Hanbel, VI, 42, 204, 262.

299....Âişe (radıyallahü anhâ) Müstehaza hakkında " Bir kere gusleder, sonra hayız günleri gelinceye kadar abdest alır" demiştir.

Hadisi Beyhâkî merfu olarak rivâyet etmiştir.

300....Mesrûk'un hanımı, Hazret-i Âişe validemizden, o da, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den aynen önceki hadisin benzerini rivâyet etmiştir.

Önceki hadis mevkuf olduğu halde, bu Resûlüllah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) kadar çıkan merfu bir hadistir.

Ebû Dâvud bu rivâyetler hakkında şöyle demektedir: Adiy b. Sâbit'in bu hadisi A'meş'in Habîb'den rivâyet ettiği hadis ve Eyyûb Ebûl-âlâ'nın (Hazret-i Âişe'den mevkuf ve merfu olarak rivâyet ettiği) hadislerin hepsi zayıftır, sahih değildir. A'meş'in Habîb’den rivâyet ettiği hadisin zayıflığına bu (evvelki) hadis delildir. Hafs b. Gıyâs bunu A'meş'den mevkuf olarak rivâyet ederek Habîb'in hadisinin merfû olduğunu red etmiştir. Aynı şekilde Esbât, A'meş'ten; o da mevkuf olarak Hazret-i Âişe'den rivâyet etmiştir.

Ebû Dâvûd devamla, İbn Dâvûd bu hadisin baş tarafını merfû olarak rivâyet etmiş ve onda, her namazda abdest almafnın gerekli) olduğunu (bildiren ifadenin mevcudiyetini) red etmiştir. Zuhri’nin Urve'den; onun da Hazret-i Âişe'den rivâyet ettiği müstehaza hadisinde " Her namaz için guslederdi" demesi Habîb'in bu hadisinin Zaafına delildir. Ebû'l-Yekzân Adiy b. Sabit'ten; o da, babası tarikiyle Ali (radıyallahü anh), Beni Hâşim'in azatlısı Ammâr; İbn Abbâs'tan, Abdülmelik b. Meysere, Beyân, Muğîre, Firâs, ve Mücâhid de Şâbî'den; o da Kamîr vasıtasıyla Hazret-i Âişe'den " her namaz için abdest alır" şeklinde rivâyet etmişlerdir. Dâvûd ve Âsim'in Şabi'den; onun da Kamîr vasıtasıyla Âişe'den rivâyeti " müstehaza her gün bir defa yıkatıp" şeklindedir. Hişâm b. Urve de babasından " müstehaza her namaz için abdest alır" diye rivâyet etmiştir.

Kâmir ve Beni Başım’in azatlısı Ammâr ile Hişâm b. Urve'in babasından rivâyet ettiği hadislerin dışındaki bütün bu hadisler zayıftır, İbn Abbâs tan bilinen (her namaz için abdest değil), gusüldür.

١١٤ - باب مَنْ قَالَ تَغْتَسِلُ مَنْ طُهْرٍ إِلَى طُهْرٍ

٢٩٧ - حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرِ بْنِ زِيَادٍ، قَالَ أَنْبَأَنَا ح، وَأَخْبَرَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا شَرِيكٌ، عَنْ أَبِي الْيَقْظَانِ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، عَنِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم فِي الْمُسْتَحَاضَةِ ‏(‏ تَدَعُ الصَّلاَةَ أَيَّامَ أَقْرَائِهَا ثُمَّ تَغْتَسِلُ وَتُصَلِّي وَالْوُضُوءُ عِنْدَ كُلِّ صَلاَةٍ ‏) . قَالَ أَبُو دَاوُدَ زَادَ عُثْمَانُ ‏(‏ وَتَصُومُ وَتُصَلِّي ‏) .

٢٩٨ - حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ جَاءَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ أَبِي حُبَيْشٍ إِلَى النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم فَذَكَرَ خَبَرَهَا وَقَالَ ‏(‏ ثُمَّ اغْتَسِلِي ثُمَّ تَوَضَّئِي لِكُلِّ صَلاَةٍ وَصَلِّي ‏)‏ ‏

٢٩٩ - حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ الْقَطَّانُ الْوَاسِطِيُّ، حَدَّثَنَا يَزِيدُ، عَنْ أَيُّوبَ بْنِ أَبِي مِسْكِينٍ، عَنِ الْحَجَّاجِ، عَنْ أُمِّ كُلْثُومٍ، عَنْ عَائِشَةَ، فِي الْمُسْتَحَاضَةِ تَغْتَسِلُ - تَعْنِي مَرَّةً وَاحِدَةً - ثُمَّ تَوَضَّأُ إِلَى أَيَّامِ أَقْرَائِهَا .

٣٠٠ - حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ الْقَطَّانُ الْوَاسِطِيُّ، حَدَّثَنَا يَزِيدُ، عَنْ أَيُّوبَ أَبِي الْعَلاَءِ، عَنِ ابْنِ شُبْرُمَةَ، عَنِ امْرَأَةِ، مَسْرُوقٍ عَنْ عَائِشَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم مِثْلَهُ . قَالَ أَبُو دَاوُدَ وَحَدِيثُ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ وَالأَعْمَشِ عَنْ حَبِيبٍ وَأَيُّوبَ أَبِي الْعَلاَءِ كُلُّهَا ضَعِيفَةٌ لاَ تَصِحُّ وَدَلَّ عَلَى ضَعْفِ حَدِيثِ الأَعْمَشِ عَنْ حَبِيبٍ هَذَا الْحَدِيثُ أَوْقَفَهُ حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ عَنِ الأَعْمَشِ وَأَنْكَرَ حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ أَنْ يَكُونَ حَدِيثُ حَبِيبٍ مَرْفُوعًا وَأَوْقَفَهُ أَيْضًا أَسْبَاطٌ عَنِ الأَعْمَشِ مَوْقُوفٌ عَنْ عَائِشَةَ . قَالَ أَبُو دَاوُدَ وَرَوَاهُ ابْنُ دَاوُدَ عَنِ الأَعْمَشِ مَرْفُوعًا أَوَّلُهُ وَأَنْكَرَ أَنْ يَكُونَ فِيهِ الْوُضُوءُ عِنْدَ كُلِّ صَلاَةٍ وَدَلَّ عَلَى ضَعْفِ حَدِيثِ حَبِيبٍ هَذَا أَنَّ رِوَايَةَ الزُّهْرِيِّ عَنْ عُرْوَةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ فَكَانَتْ تَغْتَسِلُ لِكُلِّ صَلاَةٍ . فِي حَدِيثِ الْمُسْتَحَاضَةِ وَرَوَى أَبُو الْيَقْظَانِ عَنْ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ - رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ - وَعَمَّارٌ مَوْلَى بَنِي هَاشِمٍ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ وَرَوَى عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُ مَيْسَرَةَ وَبَيَانٌ وَالْمُغِيرَةُ وَفِرَاسٌ وَمُجَالِدٌ عَنِ الشَّعْبِيِّ عَنْ حَدِيثِ قَمِيرَ عَنْ عَائِشَةَ ‏(‏ تَوَضَّئِي لِكُلِّ صَلاَةٍ ‏) . وَرِوَايَةُ دَاوُدَ وَعَاصِمٍ عَنِ الشَّعْبِيِّ عَنْ قَمِيرَ عَنْ عَائِشَةَ ‏(‏ تَغْتَسِلُ كُلَّ يَوْمٍ مَرَّةً ‏) . وَرَوَى هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ الْمُسْتَحَاضَةُ تَتَوَضَّأُ لِكُلِّ صَلاَةٍ . وَهَذِهِ الأَحَادِيثُ كُلُّهَا ضَعِيفَةٌ إِلاَّ حَدِيثَ قَمِيرَ وَحَدِيثَ عَمَّارٍ مَوْلَى بَنِي هَاشِمٍ وَحَدِيثَ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ وَالْمَعْرُوفُ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ الْغُسْلُ .



H A D İ S
K Ü T Ü P / H A N E S İ

Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget