Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Yatsı Namazı(nın İsmi Nedir)?

Yatsı Namazı(nın İsmi Nedir)? || Edeb Bölümü || Sünen-i Ebu Davud || Hadis Kütüphanesi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

 86. Yatsı Namazı(nın İsmi Nedir)?

4984- İbn Ömer (radıyallahü anh)'dan (rivâyet edildiğine göre) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

" Sakın çöl arapları (şu yatsı) namazımızın ismi hususunda sizi tesir altına almasınlar, Uyanık olun! Bu (namaz) yatsı (namazı)dır. Fakat onlar develeri yüzünden yatsıyı gecenin karanlığına kadar geciktirirler."

Müslim, mesâcid 228-229; Nesâî, mevakît 23; İbn Mâce, sala 13; Ahmed b. Hanbel, II, 10, 19,49, 144.

4985- Salim İbn Ebi'l-Ca'd'den (rivâyet edildiğine göre râvi Mis'ar'in (hakkında) -O'nun Huzaa (kabilesin)den olduğunu zannediyorum- dediği bir adam:

" Keşke şu namazı kılsaydim da bir rahata erseydim" demiş. (Orada bu lunan) bazı kimseler bu sözünden dolayı o adamı ayıplar gibi bir tavır takınmışlar, bunun üzerine (sözü geçen adam:)

Ben Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'i - Ey Bilâl, kalk namaza (çağır da) bizi namazla rahatlat, derken işittim" demiştir.

4986,.. Abdullah İbn Muhammed İbn el-Hanefiyye'den demiştir ki:

" Babamla birlikte ensardan olan bir damadımıza hasta ziyaretine gitmiştim. (Biz orada iken) namaz (vakti) geliverdi. Aile fertlerinden birine:

Ey Câriye, bana abdest suyunu getir (de abdestimi alayını); belki namazı kılarım da rahatlarım, dedi biz de onun bu sözünü tenkid ettik. Bunun üzerine (bize) şöyle dedi:

Ben Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'ı " - Ey Bilal! Kalk (ezan oku da), bizi namazla rahatlat" derken işittim.

Ahmed b. Hanbel, V, 364, 371.

4987- Âişe (radıyallahü anhâ)'den demiştir ki:

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in herhangi bir kimseyi dinden başka birşeye nisbet ederken asla işitmedim"

٨٦ - بَاب فِي صَلَاة الْعَتَمَة

٤٩٨٤ - حَدَّثَنَا عُثْمَان بْن أَبِي شَيْبَة، ثَنَا سُفْيَان، عَن ابْن أَبِي لَبِيْد، عَن أَبِي سَلَمَة قَال: سَمِعْت ابْن عُمَر،

عَن الْنَّبِي صَلَّى الْلَّه عَلَيْه وَسَلَّم قَال: (لَا تَغْلِبَنَّكُم الْأَعْرَاب عَلَى اسْم صَلَاتِكُم، أَلَا وَإِنَّهَا الْعِشَاء وَلَكِنَّهُم يَعْتِمُون بِالْإِبِل).

٤٩٨٥ - حَدَّثَنَا مُسَدَّد، ثَنَا عِيْسَى بْن يُوْنُس، ثَنَا مِسْعَر بْن كِدَام، عَن عَمْرِو بْن مُرَّة، عَن سَالِم بْن أَبِي الْجَعْد، قَال:

قَال رَجُل قَال مِسْعَر: أَرَاه مِن خُزَاعَة لَيْتَنِي صَلَّيْت فَاسْتَرَحْت، فَكَأَنَّهُم عَابُوْا عَلَيْه ذَلِك فَقَال: سُمِعَت رَسُوْل الْلَّه صَلَّى الْلَّه عَلَيْه وَسَلَّم يَقُوْل: (يَا بِلَال: أَقِم الَّصَلَاة أُرِحْنْا بِهَا).

٤٩٨٦ - حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن كَثِيْر، أَخْبَرَنَا إِسْرَائِيْل، ثَنَا عُثْمَان بْن الْمُغِيْرَة، عَن سَالِم بْن أَبِي الْجَعْد، عَن عَبْد الْلَّه مُحَمَّد ابْن الْحَنَفِيَّة قَال:

انْطَلَقْت أَنَا وَأَبِي إِلَى صِهْر لَنَا مِن الْأَنْصَار نَعُوْدُه، فَحَضَرَت الْصَّلَاة، فَقَال لِبَعْض أَهْلِه: يَا جَارِيَة ائْتُوْنِي بِوَضُوْء لَعَلِّي أُصَلِّي فَأَسْتَرِيْح قَال: فَأَنْكَرْنَا ذَلِك عَلَيْه، فَقَال: سُمِعَت رَسُوْل الْلَّه صَلَّى الْلَّه عَلَيْه وَسَلَّم يَقُوْل: (قُم يَا بِلَال فَأَرِحْنَا بِالصَّلَاة).

٤٩٨٧ - حَدَّثَنَا هَارُوْن بْن زَيْد بْن أَبِي الزَّرْقَاء، ثَنَا أَبِي، ثَنَا هِشَام بْن سَعْد، عَن زَيْد بْن أَسْلَم، عَن عَائِشَة عَلَيْهَا الْسَّلام قَالَت:

مَا سَمِعْت رَسُوْل الْلَّه صَلَّى الْلَّه عَلَيْه وَسَلَّم يَنْسِب أَحَدَا إِلَا إِلَى الْدِّيْن.



H A D İ S
K Ü T Ü P / H A N E S İ

Etiketler:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget