Resulullah'ın hadislerini mi arıyorsunuz ?
Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı Hadis Sitesi
HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
"أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ"

Cennet Irmakları, Çeşmeleri, Havuz ve Kevser

Cennet Irmakları, Çeşmeleri, Havuz ve Kevser || Peygamberler Ansiklopedisi || Hadis Kütüphanesi

Allahü teâlâ Muhammed sûresinin 15. âyet-i kerîmesinde meâlen; "Allahü teâlâya karşı gelmekten sakınanlara vâd edilen Cennet’te temiz ve saf sudan ve tadı bozulmayan sütten içenlere zevk veren şarabtan ve süzme baldan ırmaklar bulunmaktadır. Onlara orada her çeşit meyve ve Rablerinden mağfiret vardır" buyurmuştur.
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Cennet ırmakları misk dağlarının yâhut da misk tepelerinin altından çıkar."
"Muhakkak Cennet’te; su, bal, süt ve şarap denizi vardır. Sonra yarılıp nehirler akar."
Cennet ırmakları, dünyâ ırmakları gibi çukurdan değil, yer üstünden akarlar. Cennet’tekilerin canlarının istedikleri yöne aktıkları gibi; yanlarında akmalarını dilerlerse, onlarla akıp giderler. Bu ırmaklar yüksek ve dallı ağaçlar altından ve arasından akarlar. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Cennet’te su, bal, süt ve şarap olmak üzere dört deniz vardır. Bunlardan ırmaklar ayrılıp, Cennet ehlinin derece ve makâmlarına göre akarlar." Her derecenin yanında bu dört ırmak bulunur. Bu ırmaklarda kızıl yâkuttan, yeşil zebercedden ufak taşlar vardır. Toprağı beyaz kâfurdan ve miskten olup ırmakların etrâfı za'ferândan yapılmıştır.
Cennet’te pınarlar vardır: Biri kâfurdandır. Nitekim Kur'ân-ı kerîmde İnsan sûresinin 5. âyetinde meâlen: "Sâlih ve itâatkâr olan mü'minler, âhırette kâfur katılmış dolu bir kâseden içerler.", 6. âyetinde de; "O kâfur bir pınar, bir çeşmedir ki Allahü teâlânın seçilmiş kulları ondan içerler ve o pınarı diledikleri yere akıtırlar" buyuruldu.
Biri de selsebil'dir. Nitekim Kur'ân-ı kerîmde İnsan sûresinin 18. âyetinde meâlen; "O Cennet’teki pınarlardan birinin adı Selsebil'dir" buyuruldu. Katâde (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Selsebil, onu diledikleri yere götürürler demektir."
Biri de tesnîmdir, Mutaffifîn sûresinin 27. ve 28. âyetlerinde meâlen; "O hâlis şaraba tesnîm çeşmesinden karıştırılır. Tesnîm öyle bir çeşmedir ki, onu karışıksız içenler, bârigâh-i ilâhînin mukarrebleridir" buyuruluyor. Bu pınar, yüksek yerden çağlayarak aktığından tesnîm adı verildi.
Biri de lezzetli şarabdır. Rahmân sûresinin 60. âyet-i kerîmesinde tefsîr âlimleri buyurdular ki: "Bu iki pınar, fıskiye şeklinde yerden sür'atle çıkarlar." İbn-i Mes'ûd (radıyallahü anh); "Onlar misk ve kâfur şerbetleridir" buyurdu. Enes (radıyallahü anh); "Cennet’tekilerin ev ve saraylarına bu iki pınardan fıskiye gibi misk ve anber akar" buyurdu.


H A D İ S
K Ü T Ü P H A N E S İ


Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger]

SELMAN SEVEN

{facebook#https://facebook.com/} {twitter#https://twitter.com/}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget