İbn-i Abbâs'ın (radıyallahü anh) bildirdiğine göre; Cennet’in herbiri altından olan, cevherlerle süslü sekiz kapısı vardır. Birinci kapı üzerinde; "Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah" yazılıdır. O kapı, peygamberler, şehîdler ve cömertlere aittir. İkinci kapı, abdestini doğru alıp, hakkıyla namazını kılanlar içindir. Üçüncü kapı, kendilerini her türlü kötülükten koruyup temizleyenlerindir. Dördüncü kapı, iyiliği emredip, kötülükten sakındıranlara aittir. Beşinci kapı, kendisini nefsinin arzu ve istekleri peşinde koşmaktan koruyanlar içindir. Altıncı kapı, haccını ve umresini hakkıyla yapanlar içindir. Yedinci kapı, mücâhidler içindir. Sekizinci kapı ise, müttekîler için olup, onlar gözlerini harama bakmaktan korumuşlar ve hayırlı işler yapmışlardır. Ana-baba, yakın akrabâ ve komşu haklarına çok dikkat etmişlerdir.
Allahü teâlâ Zümer sûresinin 73. âyetinde meâlen buyurdu ki: "Rablerinden korkan (mü'minler) nihâyet Cennet’in kapılarına varıp, önlerine açılınca, Cennet’in bekçileri (karşılayıp): "Sizlere selâm olsun. Tertemiz geldiniz. Artık ebedî kalmak üzere girin buraya" derler." Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Sizden herhangi bir kimse, abdest alır ve abdest alışı mükemmel olur, yâni hakkıyla yapar, sonra; "Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh" derse, muhakkak olarak o kimseye Cennet’in sekiz kapısı açılır ve kendisi hangisinden isterse içeriye girer." Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir başka hadîs-i şerîfinde; "Her kim Allah yolunda çift sadaka verirse, Cennet kapılarında; "Ey Allah'ın kulu, bu kapı daha hayırlıdır" diye çağırılır. Çok namaz kılan kimse de namaz kapısından çağrılır. Cihâd halkından olan kimse de cihâd kapısından dâvet edilir. Çok sadaka veren zümreden olanlar da sadaka kapısından çağırılırlar. Oruç ehlinden olanlar da reyyân kapısından dâvet edilirler." buyurdu. Bunun üzerine Ebû Bekr-i Sıddîk (radıyallahü anh); "Ey Allah'ın Resûlü, bir kimsenin bu kapıların hepsinden dâvet olunması mümkün müdür? Bir kişi bu kapıların hepsinden dâvet edilir mi?" diye sordu. Resûl-i ekrem efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem); "Evet, bir kişi o kapıların hepsinden dâvet olunur ve senin o insanlardan olmanı ümid ederim" buyurdu.
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerîfinde; "Muhakkak Cennet’te bir kapı vardır ki ona duhâ (kuşluk) kapısı denilir. Kıyâmet günü olunca bir münâdî; "Kuşluk namazına devam edenler nerededir? Burası sizin kapınızdır. İşte buradan Cennet’e giriniz" diye nidâ edecektir" buyurdu.
Hadîs-i şerîfde Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Muhakkak ki ümmetimden yetmişbin yâhut da yediyüzbin kişi (hesapsız olarak ilk) Cennet’e gireceklerdir. Bunlar birbirine tutunmuşlar, bâzısı da bâzısının ellerini tutmuştur. Bu ilk zümrenin sondakileri Cennet’e girinceye kadar öndekileri girmezler (ve bir saf hâlinde hepsi birden girerler). Bunların yüzleri Bedr gecesindeki ayın parlaklığı gibidir."
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.