“Resulullah (s.a.v)’in yanından bir cenaze geçmişti. O cenaze hakkında hayr (iyilik)le övgüde bulunuldu. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v): ‘Vacib oldu’ buyurdu.
Daha sonra bir başka cenaze daha yanından geçmişti. (Halk, cenaze hakkında ise) kötü ( nitelikler)le andı. Yine Resulullah (s.a.v): ‘Vacib oldu’ buyurdu. Daha sonra da: ‘Sizler, (bu cenazeler hakkında) Allah’ın yeryüzündeki şahitlerisiniz’ buyurdu”[45]
Suyûtî (ö.
1. Enes
2. Hz. Ömer
3. Ebu Hureyre
4. Ebu Katâde
5. Ebu Zuheyr
6. Seleme ibnu'l-Ekva’
7. Ka’b b. Ucre
8. Âmir b. Rebîa
9. Abdullah ibn Ömer
Toplam,
* * *
[45] Hadis, değişik lafızlarla gelmiştir. Bu şekilde gelen lafızlarda, sahabiler; ölüler hakkında iyi şeyler ve kötü şeyler söylemektedirler. Kötülenen hakkında “Allah’a ve Resulüne buğzeder, Allah’a isyan eder ve bu yolda çalışırdı” denildiği başka lafızlarda geçmektedir.
“Vacip oldu” sözü, birinci kimse hakkında cennetin vacip olduğunu, ikinci kimse hakkında ise cehennemin vacip olduğunu ifade etmektedir.
Vacip olmak; sabit olmak, kesinlik kazanmak anlamına gelir.
Ölü hakkında kötü söz söylenmesi, başka hadislede yasaklandığı halde burada izin verilmiş olması, buradaki cenazenin, münafık bir kimseye ait olmasından dolayıdır. Nitekim Allah ve Resulüne buğzettiği belirtilmiştir. Ayrıca sahabilerin bu sözleri, ahirette yapılacak hesap için de, onlaerın şahitleri konumuna gelmektedir.
Konu ile ilgili hadisler için b.k.z: Buhârî, Cenaiz
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.