"Kim bizi aldatırsa, bizden değildir”[2]
Bir rivayette ise; ﴿ مَنْ غَشَّ ﴾ “Kim aldatırsa”[3] ifadesi vardır.
Bu hadisin geliş yollarının çoğunda, bu, bir yiyecek ile ilgilidir. Hz. Peygamber (s.a.v), çarşıda (bir çeşit yiyecek satan birisini) görüp (hile yaptığını fark edince,) elini kabın içine sok(up kontrol ettikten sonra bu sözü söyle)miştir.
Suyûtî (ö.
1. Ebu Hureyre
2. Abdullah ibn Ömer
3. Ebu Burde b. Niyâr
4. Enes
5. Berâ’ b. Âzib
6. Huzeyfe
7. Abdullah ibn Abbâs
8. Abdullah ibn Mes’ud
9. Kays ibn Ebi Garze
10. Ebu Musa el-Eş’arî
11. Hz. Aişe
12. Hâris b. Süveyd
Toplam,
(Derim ki:) Bu hadis, şu yollardan da gelmiştir:
13. Abdullah ibn Ebi Rebîa el-Mahzûmî
14. Büreyde
15. Ebu’l-Hamrâ’
16. Ebu Saîd el-Hudrî
17. Hz. Ali
İbn Hacer el-Mekkî (ö.
* * *
[1] "Bey" kelimesi, sözlükte; mutlak surette değişmek anlamına gelir. Terim olarak ise; iki tarafın rızası ile malı malla değiştirmektir. Kitap, sünnet, icma-ı ümet ve kıyas yollarıyla meşru olmuş bir akiddir.
[2] İnsan, toplum içerisinde yaşadığı için hem kendisini ve hem de ailesinin geçimini sürdürmek ve yaşamını devam ettirmek zorundadır. Temel insan haklarının, adaletin ve huzurun olmadığı yerde kavga, huzursuzluk, hırsızlık, aldatma, dolandırma gibi kötü durumlar ortaya çıkar.
İslam dini, bir toplum dini olduğu için insanlar arası ilişkinin devamı ve bekası için ticaret sahasında bir takım hukuki kurallar koymuştur. Bir malın, bilirkişilerin takdirleri dışında bir fiyatla satılması halinde aldanan kişi dilerse, alışverişi feshettirebilir. Aldanmadaki feshettirme hakkı, ticaret eşyasında yüzde
Konu ile ilgili hadisler için b.k.z: İbn Mâce, Ticarât
[3] Müslim, İman
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.