﴾
“Sizden birisi, bir mektup yazmak istediğinde, mektuba, kendi ismiyle başlasın”[34]
Bu hadis, şu yollardan gelmiştir:
Bu konuda şu yollardan da hadis gelmiştir:
2. Ebu’d-Derdâ’
3. Ebu Hureyre
4. Abdullah ibn Abbâs
5. Ebu Zerr
6. Câbir
7. Enes
8. Hz. Aişe
9. Cehzeme
10. Ebu Zem’a
11. Ebu’t-Tufeyl
12. Câbir b. Semure ve daha bir çokları
Bu hadisi; Ebu Dâvud (ö.
﴿أَنَّهُ كَانَ عَامِلَ النَّبِيِّ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى الْبَحْرَيْنِ فَكَانَ إِذَا كَتَبَ إِلَيْهِ بَدَأَ بِنَفْسِهِ﴾
“Alâ’ ibnu’l-Hadramî, Hz. Peygamber (s.a.v)’in, Bahreyn’e gönderdiği zekat memuru idi. Resulullah (s.a.v)’e bir mektup yazmak istediğinde, mektuba, kendi ismiyle başlardı.”
Yine de doğruyu en iyi bilen Cenab-ı Allah’tır.
* * *
[34] Hz. Peygamber (s.a.v), risaleti sırasında yazı yazma meselesi üzerinde büyük bir ciddiyetle ve titizlikle durmuştur. Peygamber olmasının yanı sıra o, bir devlet başkanı idi. Bu nedenle de gerek diğer devlet başkanlarına ve gerekse de vali yada zekat memuru olarak bir yere gönderdiği kendi sahabileriyle yazışmalarda bulunmuştur. Bu yazışmaları yaparken şu davranışları yapmış ve tavsiyede bulunmuştur:
Alâ ibnu’l-Hadramî, bizzat Hz. Peygamber (s.a.v)’e yazdığı mektuba kendi ismiyle başlamış, Hz. Ali ve Halid b. Velid’de, bu tarzda mektup yazmışlardır.
Alâ ibnu’l-Hadramî, zekat toplamak ve İslamı öğretmek üzere Bahreyn’e Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından vali olarak tayin edilmiştir. Hz. Ebu Bekr ile Hz. Ömer döneminde de yerinde kalmış ve orada vali iken ölmüştür.
[35] Ebu Dâvud, Edeb
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.